Tatuaje    Piercing    Body Painting    Forum    Saloane tatuaj

Galeria meaGaleria mea   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare
 
 
  Meniu
 
 
  Articole
« inapoi la categoria principala  
Scurt istoric al practici

Scurt istoric al practici


Semnificatia cuvantului tatuaj deriva de la cele doua mari influente pe care le suporta: polineziana si tahitiana. Influenta polineziana este sugerata prin cuvantu"ta"care se traduce prin "a lovi ceva", influenta tahitiana simtindu-si facuta prezenta prin cuvantul"tatau"care se traduce prin"a insemna ceva". Diversitatea indivizilor implica o diversitate a tatuajelor pe care acestia le au insemnate pe diferite zone ale corpului,practica veche de aproape 5000 de ani.
Pura intamplare a facut ca aceasta descoperire sa prinda contur in intreaga lume:un barbat ranit a descoperit aceasta arta prin frecarea ranii cu o mana murdara de cenusa si resturi ramase dintr-un incendiu izbucnit in apropierea sa.Semnul marcat a ramas chiar si dupa vindecarea ranii.
In 1991 a fost descoperit pe un munte dintre Austria si Italia un barbat al carui corp zacea in acel loc de 5000 de ani.Acestui om i s-a dat denumirea de"otzi omul zapezii",iar pe corpul sau s-au gasit 57 de tatuaje printre care o cruce pe genunchiul stang, 6 linii lungi de 15 cm deasupra rinichiului ,si un numar mare de linii paralele pe glezne.Aplicarea tatuajelor pe acele zone ale corpului au facut specialistii sa afirme ca acele tatuaje au fost realizate in scopuri terapeutice,in special pentru tratamentul artritei.
In anul 1948,la 120 mile spre nord de granita dintre Rusia si China,arheologul rus Sergei Rudenko a gasit in mormintele din estul si vestul muntilor Altai un numar mare de mumii datand de peste 2400 de ani,mumii pe care s-au gasit semne ce reprezinta o mare diversitate de animale.,printre care monstri ce poarta o semnificatie magica.
Si in Egipt s-au gasit urme ale practicarii artei tatuatului.In 1891 au fost descoperite la Teba ramasitele lui Amunet,una dintre preotesele zeitei egiptene Hathor,ramasite pe care erau marcate linii ,puncte si figuri geometrice abstracte,care atesta prezenta ritualurilor magice din acea perioada.Egiptenii au raspandit in intreaga lume arta tatuatului,arta care in jurul anului 2000BC era prezenta in intreaga Asie de sud-est.
In Japonia,prezenta tatuajelor este marcata prin prezenta lor pe figurinele de argila care dateaza din anul 3000 BC,tatuaje care simbolizeaza ritualuri magice si religioase.Maestrii japonezi in arta tatuatului purtau numele de horis.
Tatuajele polineziene au cea mai rasunatoare reputatie din intreaga lume antica,fiind considerate de catre poporul polinezian purtatoare ale fortei spirituale semnificate prin cuvantul polinezian"mana".
In Samoa tatuajele erau implicate in ceremoniile de incoronare a tanarului conducator de trib si erau considerate elemente esentiale in ascensiunea acestuia.Modul in care erau pictate semnele pe corpurile poporului samoan i-a facut in 1787 pe un grup de francezi aflat in expeditie sa afirme:"barbatii au coapsele tatuate in asa fel incat ai putea crede ca poarta haine,desi sunt aproape goi." Olanda si Noua Zeelanda au purtat influente ale artei samoane a tatuatului.
In Hawaii arta tatuatului a purtat numele de "kakau",detinand semnificatii spirituale,nu numai artistice.Femeile erau tatuate pe zone ale corpului precum mana,degetele,mijlocul si cateodata limba.
Odata cu sosirea misionarilor vestici,aceasta arta a decazut si a fost interzisa de majoritatea bisericilor crestine.
In Noua Zeelanda "moko"era denumirea folosita pentru arta tatuatului si se manifesta prin insemnarea pielii folosindu-se tehnicile perfectionate de sculptare a lemnului .
In Indonezia arta tatuatului se pastreaza si-n ziua de azi,locul in care se practica fiind Borneo.Datorita faptului ca triburile din Borneo nu au pastrat contactul cu civilizatia,obiceiurile si ritualurile lor s-au pastrat ,ramanad practic nemodificate in urma trecerii anilor si dezvoltarii societatii.
In India si Tailanda ritualurile de tatuare sunt realizate de catre calugari ,care poarta seminficatie mitica,si care insemneaza pe corpuri tatuaje in care inglobeaza puteri magice.
Ca urmare a culorii inchise a pielii africanilor,tatuajele nu sunt vizibile. Ca urmare, africanii isi sculpteaza pielea cu cutitul sau cu alte obiecte ascutite si isi provoaca cicatrici plasand pe rana nisip sau cenusa.
Femeile persane considerau tatuajele ca insemne ale frumusetii.Grecii si romanii au adoptat arta tatuatului de la persani,considerand tatuajele ca un fel de pedeapsa,idee sustinuta si de marii scriitori romani ai acelor vremuri care au observat faptul ca sclavii si criminalii erau cei tatuati .In timpul Imperiului Roman, sclavii exportati spre Asia purtau tatuate cuvintele"taxe platite".
Celtii au realizat picturi corporale in forma de spirala, realizate cu ajutorul unui drobusor care lasa pe pile insemne de culoare albastra. Aceste picturi semnifica diversele carari pe care omul le urmeaza intr-o zi obisnuita din viata.
Si America centrala si de sud atesta urme ale practicarii tatuajelor ,prin descoperirea in Peru a unor mumii tatuate ce dateaza din secolul 11 si in Mexic a unor urme de tatuaje ce simbolizeaza curajul si puterea.Poporul sud-american si-a creat idoli pe care i-a venerat secole de-a randul si ale caror figuri au fost tatuate pe zonele corporale ale celor ce-i preaslaveau.
In America de nord tatuajele semificau statutul marital,tatuajele sugerand acest lucru fiind pozitionate pe obrazul femeii.In 1846 tatuajele au capatat o traditie odata cu izbucnirea razboiului civil cand cei ce luptau de ambele tabere erau tatuati.Masina electrica de tatuat a fost inventata in 1891 de catre Samuel O'Reilly.
In estul mijlociu pe vremea Vechiului Testament,tatuatul semnifica venerarea zeitatilor de catre pagani.Moise a fost un sustinator al tatuajelor,folosindu-le cu scopul de a comemora eliberarea sclavilor evrei din Egipt.
Dupa intoarcerea capitanului Cook din Polinezia,arta tatuatului a devenit o traditie pentru flota britanica,iar la sfarsitul secolului al 18-lea,in majoritatea porturilor britanice exista cel putin un profesionist care realiza tatuaje .In 1862 printul Tarii Galilor a fost tatuat pe brat cu un semn ce semnifica o cruce din Ierusalim.
Tatuajele au capatat contur in Franta in secolul 18,dar s-au facut multe speculatii in privinta efectelor negative ale tatuajelor,fapt care a condus la interzicerea acestei practici.
Criminalii erau tatuati in inchisori,tatuajele care prindeau contur pe corpurile lor semnificand autonomia si identitatea.Tatuajele erau de asemenea specifice si pentru membrii unor organizatii,care considerau tatuatul ca un simbol al dedicarii totale fata de acea organizatie,tatuaje ce reprezentau convingerile religioase,numarul de ani petrecuti in inchisoare,locurile pe unde au umblat membrii acelei organizatii.Circurile au profitat ani de-a randul de pe urma tatuajelor ,atragand publicul prin prezentarea unor insemne tatuate pe corpurile artistilor.
Arta tatuatului este o practica straveche ,dar se pastreaza si-n ziua de azi prin intermediul saloanelor de tatuat care realizeaza insemne de diverse tipuri.

 

Istoria cuvantului 'tatuaj'...

 
Tatuaje |  Piercing |  Body Painting |  Forum |  Saloane tatuaj                     Despre Noi | Parteneriat | Contact design by DOW MEDIA